fbpx

Gekwetst zijn tot je diepste: Een pad naar heling en veerkracht

Het is bijna ongelooflijk dat je iemand tegenkomt die nog nooit is gekwetst. Haast iedereen in het leven is weleens of vaker gekwetst. Misschien is dat wel een onderdeel van het leven? Zou het? Als ik mocht kiezen zou ik zeggen liever niet!  Maar het overkomt ons allemaal, helaas! De ene keer licht en een andere keer tot het diepste van jezelf.

Voor ik verder ga even kort iets over kwetsen.
Kwetsen is een emotionele impact hebben op iemand, hetzij door woorden, daden of het negeren van iemands gevoelens. Het is een ervaring die diepe sporen achterlaat en verschillende gevoelens van pijn, verwonding en gekrenktheid kan veroorzaken. Andere woorden voor gekwetst zijn, zijn onder andere: psychisch verwond, gekrenkt, beledigd.

Je kunt je gekwetst voelen door beledigende woorden, door iemand die je pijn heeft gedaan, door iemand die je pest, of door iemand die je treft op één van je zwakkere punten, door iemand die je negeert, door iemand die je in de steek laat, en nog veel meer. Gekwetst worden gaat diep en raakt de kern van wie je bent.

Hoe voel je je als je gekwetst bent?
Wanneer je je afgewezen of gekwetst voelt, gaat dit gepaard met een verlammende, bevriezende emotie genaamd schaamte. Schaamte komt om de hoek kijken wanneer je je door afwijzing niet goed genoeg voelt. Het trekt samen op met een negatief zelfbeeld. Het kan je het gevoel geven dat er iets fundamenteel mis is met wie je bent, en het kan je ervan weerhouden om jezelf volledig te accepteren en lief te hebben.

Maar gekwetst worden biedt ook de mogelijkheid tot heling en groei. Het is een kans om dieper naar binnen te kijken, onze emotionele wonden te genezen en sterker dan ooit tevoren tevoorschijn te komen. Het vereist echter bewustzijn, begrip en inzet om deze weg van heling te bewandelen.

Het eerste belangrijke aspect is het erkennen en toestaan van onze emoties. Vaak hebben we de neiging om onze pijnlijke gevoelens te negeren of te onderdrukken, maar het is essentieel om ze te erkennen en te doorvoelen. We kunnen onszelf toestaan om te rouwen, boos te zijn of verdrietig te zijn over wat ons is aangedaan. Door deze gevoelens te omarmen, kunnen we ze transformeren en loslaten.

Daarnaast is zelfcompassie een krachtige sleutel tot heling. Wees vriendelijk en geduldig voor jezelf, zoals je dat zou zijn voor een goede vriend. Geef jezelf toestemming om menselijk te zijn en fouten te maken. Zelfcompassie helpt om schaamte te verzachten en een positiever zelfbeeld te ontwikkelen.

Bovendien is het belangrijk om steun te zoeken bij anderen. Praten met vertrouwde vrienden, familieleden of een professional kan enorm helpen bij het verwerken van gekwetste gevoelens. Het delen van onze ervaringen en het ontvangen van steun van anderen herinnert ons eraan dat we niet alleen zijn en dat er begrip en medeleven is.

Als we ons bewust worden van onze gekwetste gevoelens en deze met compassie benaderen, kunnen we beginnen met het helen van onze wonden. Het is een innerlijke reis van zelfontdekking en groei, waarbij we onze eigen kracht en veerkracht ontdekken.

In de zoektocht naar heling is het ook waardevol om onszelf te omringen met positieve invloeden. Het kan nuttig zijn om inspirerende boeken te lezen of podcasts te beluisteren die ons helpen om ons zelfbewustzijn te vergroten en nieuwe perspectieven te verkennen. Daarnaast wil ik je laten weten dat ik hier ben om je te ondersteunen op jouw reis naar heling. Als je behoefte hebt aan persoonlijke begeleiding, een luisterend oor en ondersteuning, kun je een consult boeken met mij. Samen kunnen we werken aan het verkennen van jouw gekwetste gevoelens en stappen zetten richting heling. Neem contact met me op via: info@pratenover.org, en laten we samen bouwen aan een veerkrachtiger en vervullender leven. Ten slotte is het belangrijk om geduldig te zijn. Heling is een proces dat tijd kost en ups en downs met zich meebrengt. Wees mild voor jezelf en geef jezelf de tijd en ruimte om te groeien en te genezen. Vergeet niet dat je sterker wordt door de uitdagingen die je hebt overwonnen.

Dus, als je je gekwetst voelt, weet dan dat het een kans is voor heling en groei. Je bent niet alleen in deze ervaring, en er is hoop voor een veerkrachtigere toekomst. Neem vandaag nog de eerste stap naar heling en zelfontdekking. Samen kunnen we een gemeenschap van steun en groei creëren.

Ben jij klaar om de reis naar innerlijke heling aan te gaan? Deel jouw ervaringen, inzichten of vragen in de reacties hieronder. Laten we samen de weg naar heling bewandelen!

Wil je meer inspiratie ontvangen over persoonlijke groei, veerkracht en het pad naar vrijheid om jezelf te zijn? Schrijf je nu in voor waardevolle blogs en posts. Laat je e-mailadres hier achter en begin jouw reis naar innerlijke heling en vreugdevolle transformatie.✉